Home
 Despre Craciun
 Cantece de craciun
 Sala Jucariilor
 Galerie foto
 Contact
Renii lui Mos Craciun
Mos Craciun este ajutat in deplasarile lui de 9 reni fermecati: Rudolph cel cu nasul rosu, care este si preferatul Mosului, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen.
Povestea lui Mos Craciun

Pentru copiii din România, Mos Craciun vine din Nordul îndepartat, pentru a aduce daruri celor care au fost cuminti. Daruri care, îndeobste, sunt lasate de acesta sub Pomul de Craciun.

Legenda lui Mos Craciun este inspirata de viata Sfântului Nicolae (270 - 310AD), patronul copiilor. La 30 de ani, acesta a devenit Episcop de Myra, un oras-port la Marea Mediterana, care acum este parte din Turcia moderna.
Sfântul Nicolae se tragea dintr-o familie bogata si a devenit binecunoscut pentru ajutoarele pe care le împartea celor nevoiasi.
Putea fi deseori vazut, îmbracat în rosu si alb, roba de episcop, calare pe un magar si înmânând daruri copiilor.

În Evul Mediu, multe biserici au fost ridicate în onoarea Sfântului Nicolae. În secolul XI, ramasitele sale au fost depuse într-o biserica din orasul italian Bari. Se spune ca primii cruciati au vizitat orasul si au dus cu ei acasa povestiri despre Nicolae. Aniversarea mortii sale, pe 6 decembrie, a devenit o zi în care se fac daruri.

În timpul Reformatiei Protestante din secolul XVI, Martin Luther a încercat sa opreasca venerarea sfintilor, iar sarbatoarea Sfântului Nicolae a fost abolita în unele tari europene.
Cel ce oferea daruri a luat alte nume: în Germania, a devenit Der Weinachtsmann, Pere Noël în Franta, Santa Claus în America, Marea Britanie si în colonii, Mos Craciun la noi. Danezii ca si românii sau francezii au pastrat pâna azi obiceiul Zilei de Sfântul Nicolae, 6 Decembrie. Copiii danezi îi spun Sfântului Nicolae - Sinter Klaas. Ulterior, danezii condusi de Peter Stuyvesant, au fondat New York-ul - numit initial New Amsterdam. Cu ei au adus si sarbatorirea lui Sinterklaas - Santa Claus în pronuntie americana. Si uite asa s-a nascut numele mosului folosit astazi de toata lumea anglo-saxona.

Prin 1773 "Saint Nicolas" a fost mentionat în presa americana. În 1809, Washington Irving (autorul "Povestirilor din caverna adormita") a scris despre Sinterklaas în "O istorie a New York-ului".
Pentru noi Mos Craciun arata asa cum îl descrie cântecul: "Mos Craciun cu plete dalbe"

Irving l-a descris pe Sinterklaas ca un omulet rotunjor, într-un costum danez tipic, cu bufanti pe genunchi si o palarie cu boruri mari, care iesea pe un cal în seara de Sfântul Nicolae.

În 1822, Clement Clark Moore, poet si profesor de teologie, a publicat un poem "Vizita Sf.Nicolae" (cunoscuta si ca "Noaptea dinainte de Craciun"). Craciunul lui Moore este un batrân spiridus vesel, care zboara într-o sanie în miniatura cu opt reni minusculi. Moore chiar a pus renilor numele care circula si astazi si a descris metoda prin care Mosul intra în case pe cos...

Cea mai importanta contributie la imaginea lui Mos Craciun cel de azi, a avut-o Thomas Nast. Ilustratorul a publicat în revista saptamânala Harper timp de 20 de ani, începând cu 1860, o serie de desene si versuri în care îl descrie pe Mos Craciun.
Nast este cel ce îl îmbraca pe Mos într-o tunica rosie îmblanita peste care este încins cu o centura lata din piele. Thomas Nast a contribuit nu numai la imaginea lui Mos Craciun ci, prin detaliile din versurile sale, si la legenda lui. Astfel, Nast povesteste cum acasa la Mos Craciun, la Polul Nord exista un atelier unde sunt facute jucarii si tot Nast, povesteste cum Mosul are o lista cu copiii cuminti si una cu cei rai.

La toate acestea, în 1886 scriitorul american George P. Webster a adaugat - fabrica de jucarii a lui Mos Craciun si casa sa, în timpul lungilor luni de vara, sunt ascunse în gheata si zapada de la Polul Nord.

Dar Santa Claus – Mos Craciun asa cum îl stim noi astazi, s-a nascut abia în 1931. El este creatia lui Haddon Sundblom care l-a închipuit ca pe un omulet rotofei, cu o fata joviala si o barba mare.

Aceasta imagine a fost prezentata de artistul Haddon Sundblom în reclamele pentru Compania Coca-Cola (client al agentiei de publicitate a lui Sundblom din 1924 pâna la moartea lui, în 1976).

În timp, la mitul lui Mos Craciun s-au adaugat multe alte amanunte: vorbeste fluent mai mult de 2700 de limbi, cu peste 7000 de dialecte, inclusiv limbajul secret al spiridusilor; casa lui Mos Craciun s-a mutat de la Polul Nord (unde nu exista reni) în Laponia, Finlanda (unde sunt o multime).

Jucarii - Magazin Jucarii
Design by Ovidiu Magdalinoiu
Romanian Top66 meetmenow  
				Shopping Online